Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 06.05.2011
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Ministrul Justiţiei, preocupat de numărul deţinuţilor decedaţi în Italia. Câţi români au murit în închisorile din Italia.
Acces online: https://www.gandul.info/news/ministrul-justitiei-preocupat-de-numarul-detinutilor-decedati-in-italia-cati-romani-au-murit-in-inchisorile-din-italia-8238206


În cadrul unei întâlniri de joi, dintre ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi preşedintelui Comisiei afaceri externe şi comunitare a Camerei Deputaţilor a Republicii Italiene, Stefano Stefani, s-a discutat despre continuarea bunelor relaţii între cele două ţări, cât şi de cooperarea bilaterală dintre autorităţile române şi cele italiene în domeniul Justiţiei. "Un subiect important pe agenda întâlnirii l-a reprezentat transferul persoanelor condamnate, care se realizează în baza Convenţiei de la Strasbourg şi în baza Acordului dintre România şi Republica Italiană asupra transferării persoanelor condamnate cărora li s-a aplicat măsura expulzării sau aceea a conducerii la frontieră, semnat la Roma, la 13 septembrie 2003, ratificat de România prin Legea 83/2006", a precizat, vineri, Biroul de presă al Ministerului Justiţiei (MJ).


În cadrul întâlnirii, spune MJ, "ministrul de Justiţie, Cătălin Predoiu, şi-a exprimat preocuparea pentru numărul ridicat al cazurilor deţinuţilor români decedaţi în ultimii ani în penitenciarele din Republica Italiană şi pentru cei intraţi în greva foamei". Optimizarea măsurilor privind transferarea persoanelor condamnate este un subiect de interes comun, au agreat cei doi oficiali, concluzionând că este importantă atât o analiză a legislaţiilor, cât şi a modului de aplicare a acestora, a mai spus MJ.


În 15 februarie 2011, site-ul Libero-News.it informa că un deţinut român în vârstă de 48 de ani s-a spânzurat într-o închisoare din regiunea italiană Calabria, folosind şireturile de la pantofi. Românul Vasile G., în vârstă de 48 de ani, a fost găsit spânzurat, el era deţinut pentru complicitate la crimă şi urma să fie judecat. Vasile G. se afla în detenţie din 25 octombrie 2010, când fusese arestat împreună cu fraţii Costel şi Cristinel H., de 28 şi 29 de ani, în cazul uciderii muncitorului sezonier bulgar Anghelov Krasimir.


În 28 martie, site-ul Notizie.Virgilio.it. informa că un deţinut român, în vârstă de 34 de ani, s-a sinucis prin spânzurare într-un spital penitenciar din apropiere de Veneţia. Românul se afla în detenţie din 10 februarie, fiind acuzat că i-a sustras prin ameninţări 300 de euro fostei prietene românce.
Potrivit organizaţiei italiene Ristretti Orizzonti, românul a susţinut tot timpul că era nevinovat şi se automutilase în urmă cu câteva săptămâni, astfel că fusese transferat câteva zile la un spital al penitenciarului.


La începutul lunii aprilie, presa italiană a relatat despre cazul unui cetăţean român din Galaţi, Florin Istrati, în vârstă de 44 de ani, care a slăbit de la 90 la 66 de kilograme şi refuză în continuare să mănânce, fiind în greva foamei din 16 februarie, deoarece, potrivit soţiei sale, ar fi fost condamnat pe nedrept la cinci ani de închisoare pentru viol şi proxenetism. În data de 28 martie, Consulatul României a făcut demersuri pentru întreruperea executării pedepsei având în vedere starea de sănătate în continuă degradare a gălăţeanului.


În 12 aprilie, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Antigone din regiunea Campania, Dario Stefano Dell'Aquila, informa că un deţinut român, în vârstă de 58 de ani, s-a sinucis în spitalul de psihiatrie din Aversa, localitate situată în apropiere de Neapole. Bărbatul era închis de opt ani şi s-a spânzurat în grupul sanitar comun al spitalului aparţinând penitenciarului.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.